Ekonomi

Birlik ve Dayanışma Birliği’nden düzenlemeye tepki

ANKARA (İGFA) – Aile Hekimliği ile ilgili 10 yılda 5 yönetmelik değişti. Ancak hiçbir düzenleme sektörün sorunlarını çözmedi, tam tersine aile hekimliğini bilimsel temellerden ve alandaki gerçeklerden uzaklaştırdı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı son yönetmelik Danıştay tarafından iptal edilirken, Anayasa Mahkemesi de bu iptal kararını onayarak düzenlemeyi hukuka aykırı hale getirdi.

“HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 5 BİN VAKA KAYBETTİ”

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının da üyesi olduğu Birlik ve Dayanışma Birliği, düzenlemelerin son dönemde hukuki felakete dönüştüğünü eleştirerek, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün; Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının meslek kuruluşları tarafından açılan 5 binden fazla vakayı kaybettiğine dikkat çekti. Sendikadan yapılan açıklamada, “Bu durum, kamunun büyük zarara uğramasının yanı sıra, sistemi tıkayan tüm sorunları da çözümsüz hale getirmiştir. Peki 10 yıldır yapılan toplantılara, sunulan raporlara rağmen neden bir ilerleme sağlanamıyor? Bu düzenlemeler neden hukuki bir felakete dönüşüyor? Sebep; Maalesef sunulan onlarca rapor ve yapılan onlarca röportaj yerine; “Aile hekimliğinin bilimsel gereklilikleri ve gerçekleri yerine, aile hekimliği ile hiçbir ilgisi ve bilgisi olmayan, sadece icra ve cezai işlemleri kurgulayan, Halk Sağlığı Kurumunun tüm kayıp vakalarının akıl hocası olan bir hukuk danışmanıdır.”

Hukuk müşaviri verdiği kamu zararından sorumlu tutulacak mı?

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün bu hukuk müşavirinin kişisel ego ve gösteri alanına dönüştüğü belirtilen açıklamada, “Bu hukuk müşavirinin getirdiği cezai maddelerin tamamı Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunmuştur. Mahkeme, yine aile hekimliğiyle ilgisi olmayan, alana uzak cezai maddeleri Meclis’e kanun tasarısı ile getirdi.” ‘a getirildi. Bu kişiden kaybettiği 5 bini aşkın davanın ve uğradığı kamu zararının hesabı sorulacak mı? Soru yöneltildi.

Birlik ve Dayanışma Birliği’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün görevi aile hekimlerini cezalandırmak mıdır? Yoksa Aile Hekimliğinin kronik sorunlarına çözüm bulmak ve geliştirmek midir? Depremde hasar gören yüzlerce Aile Sağlığı Merkezine dokunulmazken; Aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını cezalandırmayı seven bir kurum, toplumun yararını ve sağlığını ne kadar önemseyebilir? En ufak bir şikayeti dahi araştıran aile hekimleri ve aile sağlığı profesyonellerinin yanı sıra; 10 yıldır kurumsal zarara yol açan hukuk danışmanı! …”

Adaletin bir gün herkes için gerekli olacağı uyarısında bulunan Birlik ve Dayanışma Birliği, son ceza taslağını da kabul etmediklerini ve bu konuda çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu.

balcovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu