Emeklilerin artışına tepki: 2024 sefalet yılı olacak
CEYLAN SAĞLAM
DİSK Emekli Sendikası Başkanı Cengiz Yavuz, SSK ve Bağkur emeklileri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapılması çağrısında bulunurken; “2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz” sözlerine ilişkin ise, “Bu olay şakadan öteye gitti, aklımızla dalga geçmeye başladılar. Sayın Cumhurbaşkanımız aklımızla dalga geçmeye başladılar.” ‘2024 emeklilerin yılıdır’ diyerek. Bunun nedeni de yakında seçim olacak, emekliler orada.” “Gerekeni yapacaktır. Emekliler açlık ve sefaletle baş başa kaldı. 2024 emeklilik yılı değil, artık sefalet yılıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapıldığını duyurdu. Erdoğan, “SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimizin 6 aylık maaş artış oranı Ocak 2024 itibarıyla yüzde 42,6’ya çıkacak. Temmuz ayındaki zamlarla birlikte tüm emeklilerimiz yaklaşık bire bir oranında maaş artışı alacak. Emekli maaşının alt sınırı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.” “2024 yılını emekli yılı ilan ediyoruz. Amacımız emeklilerimizin yaşam kalitesini artıracak yeni hizmetleri hayata geçirmektir” dedi.
DİSK Emekli Sen Başkanı Cengiz Yavuz, bu aylık artışları ANKA Haber Ajansı’na şöyle değerlendirdi:
“Bu olay şakanın ötesine geçti, aklımızla dalga geçmeye başladılar. Sayın Cumhurbaşkanım, ‘2024 emeklilerin yılıdır’ diyerek aklımızla dalga geçmeye başladılar. Yakında seçim olacak ve emekliler de gelecek. gereğini yapın. Emekliler açlık ve sefaletle baş başa kalıyor. 2024 Emeklilik yılı değil, artık sefalet yılı.
En düşük emekli maaşının kesinlikle asgari fiyatın altında olmaması gerektiğini, taban fiyatın da en azından yoksulluk sınırına göre yoksulluk sınırında olması gerektiğini başından beri söyledik. dedik. Ama yine nezaket gösterdiler, hazine yardımlarıyla birlikte asgari emekli maaşını yeniden 10 bin TL’ye çıkardılar… Hatta resmi bilgilere göre bu yoksulluk sınırının altında bir rakam.
Asgari fiyat belirlendikten hemen sonra tüketim mallarında ve birçok kalemde büyük artışlar yaşandı ve taban fiyatın satın alma gücü önemli ölçüde düştü. Önümüzdeki aydan itibaren baz fiyatın ve tüm fiyatların satın alma gücünün ciddi oranda düşeceğini, enflasyonun daha da yükseleceğini hepimiz deneyimleyeceğiz. Bu nedenle emekliler ve asgari ücretliler açlığa ve yoksulluğa mahkum edildi. Bu yıl bizim için çok zor geçecek, bu kışın emekliler için de zor geçeceğini şimdiden tahmin edebiliyoruz.
Eylemleri yakın zamanda hayata geçirdik. Ama sesimiz duyulmadı. Bu taleplere yönelik eylemlerimizi yakın zamanda Türkiye’nin birçok bölgesinde ve Ankara merkezli bir etkinlikle hayata geçireceğiz.
Taleplerimiz nelerdi? Öncelikle en düşük emekli maaşının asgari fiyata endekslenmesini ve fiyatlar arasındaki dengesizliği ortadan kaldıracak bir düzenleme kanununun çıkarılmasını talep ettik. Sanki memur arkadaşlarımıza çok büyük zamlar yapılıyormuş gibi… Birçok memur arkadaşımız açlık sınırının civarında ya da hemen üstünde maaş alıyor. Talebimiz tüm emekli fiyatlarının aynı oranda artırılması ve 16 milyon emeklinin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesidir. Baz fiyatın çok düşük kalması kaçınılmaz olarak bizi baz fiyatın artırılması yönünde refleks göstermeye zorladı. Biz hala bu işin arkasındayız. “Devletten en düşük emekli maaşı bedelinin bir an önce asgari fiyata çıkarılmasını, aylık emekli maaşı oranlarının 5510 sayılı şartlara getirilerek emeklilerin rahat nefes alabileceği bir ortam yaratılmasını talep ettiğimizi ısrarla söylüyorum.”