Kıbrıslı Türkler 1950’li yıllardan bu yana sistematik olarak cinayetlere, katliamlara ve etnik arındırmaya maruz kalıyordu.
Türkiye’nin 1974’te Ada’ya müdahalesiyle yeni bir süreç başladı.
Bu içerikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihinde bir yolculuğa çıkıyoruz.
Bugün Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmasa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, büyük ve zorlu bir yolculuktan sonra bugünkü durumuna ulaşmış bir devlettir.
Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş önderliğinde örgütlenen Türkler, Yunanlılara yönelik katliamlara karşı Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu.
Tarihe Kanlı Noel olarak geçen 20 Aralık 1963 gecesi Yunan EOKA milisleri Türk köylerine saldırarak aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda insanı katletti.
Temmuz 1974’te Türkiye’de CHP-MSP Koalisyonu iktidardaydı. Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan. Bu iki kişi 1974 Harekatı’nı yönetecekti.
Her ne kadar geçici ateşkes ilan edilmiş olsa da Rum birliklerinin bu ateşkes kurallarına uymaması sonucunda Türk birlikleri, Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in “Ayşe tatile çıksın” sloganıyla 13 Ağustos’ta yeniden ilerlemeye başladı. Türk birlikleri 14 Ağustos’ta başkent Lefkoşa’ya, 15 Ağustos’ta Lefke ve Gazimağusa’ya girdi.
1974-1983 yılları arasında Kıbrıs Türk Federe Devleti çatısı altında yaşayan Kıbrıslı Türkler, 1980’li yıllarda bağımsız bir devlete sahip olma isteklerini dile getirdiler.
Kıbrıs Sorununun çözümü için bugüne kadar pek çok girişimde bulunuldu. 2004 yılında adanın birleştirilmesi için yapılan referandumda Türkler “EVET” dese de Rumlar “Hayır” dedi ve birleşme gerçekleşmedi.